• Головна
  • Авдіївська каша увійшла до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини
12:13, 28 жовтня 2019 р.

Авдіївська каша увійшла до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини

Авдіївська каша увійшла до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини

Авдіївська каша, унікальний рецепт якої не загублений в роках, її і досі готують за  збереженими бабусями - прабабусями кулінарними традиціями. Протягом десятиліть поширення технології приготування авдіївська каша перестала бути просто їжею, вона стала стравою-оберегом.

Є підстави вважати, що традиція приготування авдіївської каші могла зародитися ще з середини 19 ст. В межах міста ареал сучасного побутування елемента нематеріальної культурної спадщини - мікрорайон Східний (історично це район, звідки почалося заселення Авдіївки). Авдіївська каша була елементом як ритуальної, так і святкової родинної кухні. В якості ритуальної каша була самостійною стравою (не була замінником куті) на поминальних трапезах. Як святкова страва подавалась в якості десерту насамкінець застілля. Рецепт  приготування каші у носіїв відрізняється кількістю інгредієнтів та послідовністю закладки продуктів.  Кожна з господинь дотримується родинної традиції приготування каші (показником добротної страви вважалась якість і кількість використаних продуктів- це вважалось іміджевим підходом до приготування ). Правильно приготована каша має легку структуру, солодкий ванільно-молочний смак, білий з жовтим відтінком колір.

На жаль, в епоху швидкого харчування, багатьом народним кулінарним рецептам загрожує забуття. Щоб така доля не спіткала авдіївську кашу відділ культури військово-цивільної адміністрації міста Авдіївки спільно з громадською організацією «Сила ідей» подали кулінарну візитівку міста на конкурс щодо включення елементу нематеріальної культурної спадщини до обласного переліку НКС. Під час підготовки матеріалів до участі в конкурсі були проведені зустрічі з носіями культурної спадщини, жительками мікрорайону Східний. Господині провели майстер- клас з приготування каші, поділились родинними рецептами, було проведено засідання оргкомітету з питань вивчення нематеріальної культурної спадщини міста Авдіївки.

За результатами обласного конкурсу авдіївська каша увійшла в обласний реєстр і за рішенням комісії подана на конкурс щодо включення елементу до національного переліку нематеріальної культурної спадщини.

Відділ культури

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#авдіївська каша #відділ культури #нематеріальна спадщина
live comments feed...